O Nama

O Nama

Etno selo – muzej Ljubačke Doline se prostire na površini od oko 2 hektara u selu Ljubačevu, na oko 17km udaljenom od Banja Luke.

Osnovan je po zamisli Nedeljka Brankovića 22. aprila 2015. godine.

Ime Ljubačke doline je dobilo bukvalno po dolinama u selu LjubačevuLjubačke doline su prirodni fenomen, jedinstven u Evropi.

To su prirodna udubljenja u zemlji prečnika i dubine i do nekoliko stotina metara. Doline su koncentrisane na cijelom ljubačkom polju i kao takve ne postoje nigdje u Evropi. Pominju se čaki u nekim udžbenicima zapadne Evrope kao jedinstven prirodni fenomen i prava turistička atrakcija.

Samo selo Ljubačevo je visoravan smešteno između planine Osmače na jugu i Jasenovog dola na sjeveru, te sela Javorani na istoku i kanjona Tijesno na zapadu.

Kanjon rijeke Vrbas Tijesno je jedan od većih i ljepših kanjona u Evropi. A najljepši pogled na kanjon Tijesno je upravo iz sela Ljubačevo.

Ljubačevu je otkrivena pećina sa vrlo bogatim pećinskim nakitom i rijetkim vrstama slijepog miša.

U selu se nalazi crkva izgrađena 1939. godine, stećci iz 16. vijeka, ostaci turskog konaka poznat kao Čardak iz 18. vijeka, Glamačko jezero…

Ljubačevo je bogato i biljnim i životinjskim svijetom i prava je ekološka oaza za ljubitelje prirode, travare, umjetnike, sportiste, lovce…